Regelmatig krijgen we vragen over koken aan boord. De keuken is niet groot genoeg om er met z’n tweeën in te staan, de ruimte in de koelkast is beperkt en de gaspitjes zijn klein. Toch lukt het mij om niet-alledaagse, maar vooral lekkere maaltijden te koken aan boord. Ik hoor je denken: Als je kunt koken op 1 vierkante meter keuken dan moet je écht een heel goede kok zijn. Nou…: Vraag dat maar aan mijn kinderen. Ze zullen je eerst uitlachen en daarna uitgebreid en eindeloos over alle mislukkingen vertellen.
En terecht: Ik ben vaak ongeduldig, inspiratieloos en maak doordeweeks te weinig tijd om écht lekker te koken. Met een puber in huis is ‘lekker’ sowieso een uitdaging. Die eet het liefst alles wat ongezond is óf pasta carbonara. Dat laatste staat dus regelmatig op het menu in huize Kamsma.
Maar op vakantie neem ik uitgebreid de tijd om te koken. Bij het lezen van het recept begin ik dan vaak al te watertanden. Vaak wisselen wij eten op de boot af met eten op de kade (waarover binnenkort meer). Het afgelopen jaar besloten we veel buitenaf te gaan liggen en kookten we daarom extra veel aan boord. En dat is opvallend goed gelukt!
De inspiratie kwam uit “Ottolenghi Test Kitchen”. Elke dag een nieuw gerecht uit dit boek. Ja, ik hoor je weer denken: “Ottolenghi? Dat is veel te ingewikkeld”. Nee dus! Van Ottolenghi wordt vaak gedacht dat het ingewikkeld is, maar het is echt alles behalve dat (Weet je nog, ik was geen goede kok… dus ik kan het weten). De ingrediënten waren overal in de Friese supermarkten te koop en door overdag in een haventje aan de walstroom even de staafmixer te gebruiken konden we ‘s avonds eenvoudig met maximaal drie pitten (meestal maar twee!) aan de slag.
Mijn favoriete gerechten die behoorlijk eenvoudig bereid kunnen worden op de boot:
Beslist geen doorsnee tomatensalade (pag. 67)
Zomercourgettes met tomaten en ricotta (pag. 81)
Midden-Oosterse macaroni met kaas en pesto (pag. 140)
Gebakken rijst in mediterrane stijl met ansjovis en citroendressing (pag. 153)
Groente naar keuze met mosterd-parmezaandressing (pag. 166)
Tomatencremesoep met beboterde uien en orechiette (pag. 169)
Een paar tips om op 1 vierkante meter de lekkerste gerechten te maken:
Je hebt alleen gaspitten, zoek dus op pangerechten en geen ovengerechten.
Bedenk vooraf of je alles zonder stroom kunt maken, anders moet je bijvoorbeeld de onderdelen waar je bijvoorbeeld een staafmixer voor nodig hebt vooraf (in de haven) doen.
Maak een boodschappenlijst voor een paar dagen, voor de recepten in dit kookboek gebruik je regelmatig vergelijkbare ingrediënten.
De meeste boten hebben ergens wel een luik, bijvoorbeeld onder een vloer, waar het koel is. Verse groenten kun je daar prima koel houden.
Kook vegetarisch, nauwelijks ruimte nodig in de koelkast (en vaak net zo lekker!)
Snij buiten de keuken, aan de tafel alles voor. Het kookboek is ook zo geschreven. Dit is makkelijk zodra je het werkelijk gaat bereiden
Neem de tijd, je bent op vakantie! Met geduld kan je alles maken, zelfs in een keuken van 1 vierkante meter.
Natuurlijk is dit kookboek van Ottolenghi niet het enige, misschien vind j helemaal niets lekker van alles wat hierboven genoemd is. Het belangrijkste is: Als je het leuk vindt en er ook zin in hebt kun je echt heerlijke gerechten koken aan boord. Wat je ook maar lekker vindt! Succes!
Wietske
Comments