Geheim: het mooiste plekje in de natuur.
- Taco Arts
- 2 feb 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 26 feb

Soms is iets zo bijzonder, dat je het eigenlijk geheim wilt houden. Dat geldt ook voor dit natuurgebied.
Nationaal Park de Alde Feanen, ook bekend als de Oude Venen, is een natuurgebied gelegen in het hart van Friesland tussen Grou en Drachten. Het gebied bestaat uit uitgestrekte laagveenmoerassen, veenplassen, rietvelden en blauwgraslanden.
In vroegere tijden, zo'n duizend jaar geleden, was het gebied een nat en moerassig veengebied. Het landschap bestond uit ondiepe meren en enkele hoger gelegen veenruggen. Mensen vestigden zich rondom deze veenruggen en begonnen met het ontginnen van het veen. Het veen werd weggegraven tot op het zand, wat tot gevolg had dat de bodem laag kwam te liggen. Grote delen van het gebied raakten overstroomd. De invloeden van water en wind deden zich gelden. Ook de wat hoger gelegen delen werden door het onstuimige water weggeslagen. Dijkjes braken door en petgaten werden grote plassen, zoals de Grutte Krite en de Saiterpetten. Door dat samenspel van mens en natuur ontstond een afwisselend terrein van land, water en alles wat daar tussenin zit. De vervening ging door tot in de 19e eeuw.
Na de vervening werden de randen van De Alde Feanen door de mens omgevormd tot wei- en hooilanden. Later ging men op grote schaal over tot inpoldering. De laatste grote inpoldering (De Hege Warren, 400 hectare) vond plaats in 1939. Een groot deel van De Alde Feanen werd niet ingepolderd.
Tegenwoordig is de Alde Feanen een belangrijk natuurgebied met een grote diversiteit aan planten en dieren en daarmee een prachtig gebied om doorheen te varen, wandelen en fietsen.
Maar let op: in het Nationaal Park broeden, rusten en foerageren vele (water)vogels. Delen van het gebied zijn daarom afgesloten voor publiek. Kijk op de borden of het toegestaan is om aan wal te gaan. Ook in de winter gelden er regels op het water. Zie je een gele boei met een blauwe sticker met ‘vogelrustgebied’? Blijf dan uit dit gebied. Trekvogels eten en rusten hier om zo voldoende aan te sterken.

Onze favoriete plek om te overnachten is de Saiterpetten, aan de noordwestkant van het park. Er zijn daar veel Marrekrite plekken om aan te leggen, maar toch voelt het er nooit echt druk. De route via de oudewegstervaart en de Skeane Sleat is prachtig: omgeven door alleen maar groen vaar je over het smalle water een andere wereld in. Omdat je bij de aanlegplekken in Saiterpetten niet van je boot af kunt om te wandelen, betekent het ook dat je je op je eigen boot moet vermaken. Met een goed boek genieten van de ondergaande zon en de rust van de omgeving is dat voor ons geen enkel probleem. Een dag voordat we de Alde Feanen in varen zorgen we ervoor dat we een volle koelkast hebben, zodat we onszelf op een lekkere maaltijd kunnen trakteren (houd onze blog in de gaten, binnenkort vertellen we je hoe je op 1 vierkante meter op drie pitten een geweldig diner kunt maken).
Wakker worden in de Alde Feanen is een unieke ervaring: de opkomende zon, de geluiden van de vogels en verder…. Stilte. Een frisse duik in het water of een tochtje op het sup-board maakt een overnachting in de natuur compleet.
De meeste wandelroutes liggen aan de oostkant van het gebied. Zoek een mooie plek in de passantenhaven van Earnewald en trek je wandelschoenen aan! Er is hiet een uitgebreid aanbod van wandelroutes, zowel korte, geschikt voor kinderen, als lange, voor de echte die-hard wandelaars! Ook voor fietsers is de regio Alde Feanen een mooi vertrekpunt. Er zijn een aantal (nieuwe) fietsroutes die dwars door het gebied lopen.
Dus ons geheim, het mooiste plekje in de natuur? De Alde Feanen. Als je gaat varen door Friesland mag een bezoek aan dit prachtige gebied zeker niet ontbreken!
Comentarios